Over de stichting Vrijplaats voor Kunst & Cultuur Flevoland

Ons verhaal

In 2021 is Pygmalion Poort gestart als cultuurcentrum en Vrijplaats voor Kunst en Cultuur. Het voormalig kinderdagverblijf in het Homeruskwartier heeft een nieuwe bestemming gekregen. Doel is het pand breed in te zetten voor culturele activiteiten in Almere Poort, waardoor er zowel voor volwassenen, jongeren als kinderen een bijzondere plek van ontmoeting en verbinding zal ontstaan. Een plek waar de buurt zich, net als Pygmalion uit de Griekse Mythologie, kan omringen met kunst en cultuur.

Open doos

In 2021 vond er in het gebouw een pilot plaats om te onderzoeken of er animo was voor een cultuurcentrum in de wijk Almere Poort.
Mede door het succes hiervan heeft de gemeente in samenwerking met Mira Ticheler en Lenny Schröder besloten om te onderzoeken hoe het gebouw een plaats voor de Kunsten kan worden. In mei 2021 is daarom Stichting Vrijplaats voor Kunst en Cultuur Flevoland opgericht, die het beheer en de programmering van Pygmalion Poort op zich neemt.

We volgen de actualiteit op cultureel gebied op de voet. Momenteel wordt gekeken welke specifieke behoeftes er in de wijk Almere Poort liggen  en hoe daar concreet invulling aan gegeven kan worden.

Mira: “Naast een groeiend aanbod aan culturele activiteiten bieden we ook ruimte voor flexplekken of zaalhuur. Sommige ruimtes worden vast verhuurd worden aan creatieve ondernemers, maar er zijn ook ruimtes die per dagdeel beschikbaar zijn. Bijvoorbeeld voor repetitieruimte, kleinschalige optredens of exposities, flexplekken of vergaderruimte.

Pygmalion Poort is op dit moment nog volop in ontwikkeling.
Wij nodigen alle creatieve ondernemers vanuit verschillende kunstdisciplines zoals bijvoorbeeld muziek, dans of beeldende kunst uit om langs te komen. Hierbij kijken we ook naar synergie tussen de gebruikers onderling en in hoeverre het aanbod van betekenis is voor de wijk.”

Op dit moment lopen er gesprekken met verschillende culturele makers uit Poort.

Geïnteresseerden kunnen zich via het contactformulier aanmelden.

Wie was Pygmalion?

Pygmalion was in de Griekse mythologie een prins uit Cyprus met een voorliefde voor beeldhouwkunst. Pygmalion omringde zich graag met zijn eigen kunst en werkte aan een ivoren vrouwenbeeld, die hij Galatea noemde. Pygmalion wenste dat het standbeeld leefde en bracht elke dag een offer aan Aphrodite, de godin van de liefde. Dagen gingen voorbij en uiteindelijk verhoorde Aphrodite zijn gebeden: Galatea werd levend en ze trouwden en samen regeerden ze over Cyprus.

Pygmalion
Foto: Jean-Léon Gérôme: Pygmalion en Galatea.

Maak kennis met het bestuur

Barbara Schilling (voorzitter)

In 1981 verhuisde ik van Amsterdam naar Almere. Het opgroeien in zo'n jonge stad was voor een vierjarige één groot avontuur en ik besefte toen al dat ik zowel bedenker als maker was. Tijdens mijn laatste studiejaar startte ik als ontwerper in de schoenenindustrie, waar ik mijn horizon verbreedde met het maken van vele reizen. Naast mijn werk als vormgever heb ik altijd een grote passie gehad voor kunst en cultuur. Ik woon nog steeds met veel plezier in Almere, waar ik ontwerpopdrachten maak en tevens werk aan projecten voor kunsteducatie. Almere is inmiddels een volwassen stad, maar het gevoel van avontuur en ontdekking blijft. Pygmalion Poort is een plek die ontzettend veel te bieden heeft voor haar omgeving. Juist hier zet ik me graag in voor het stimuleren van creativiteit en zoek ik verbindingen tussen vraag en aanbod.

Mira Ticheler - Pygmalion Almere Poort

Mira Ticheler (algemeen uitvoerend bestuurslid)

Al jaren droomde ik van een plek in Poort waar verschillende kunstdisciplines onder één dak te vinden zijn. Als voormalig cultuurscout en beeldend kunstenaar in Almere Poort, heb ik de afgelopen jaren met veel cultureel ondernemers en omwonenden gesproken. Hierdoor wist ik dat ik niet de enige was met deze behoefte. In 2021 ben ik samen met Lenny Schröder gestart met een pilot voor een vrijplaats voor kunst en cultuur in Poort. Dit pakte goed uit, waardoor we de komende jaren verder gaan bouwen aan Pygmalion Poort als cultureel centrum. Ik hoop dat veel kinderen, jongeren èn volwassenen de weg naar Pygmalion Poort weten te vinden en dat het een bijzondere ontmoetingsplek is voor iedereen die zich wil verdiepen in kunst, dans, theater, muziek, yoga en alle andere vormen van expressie.