alaMira, iets nieuws dat iedereen kent!

Artistiek ontwerp, advies en kunsteducatie

kunstprojecten

alaMira, iets nieuws dat iedereen kent!

Artistiek ontwerp, advies en kunsteducatie

kunstprojecten

Alamira

Over alaMira

Mira Ticheler: “Met mijn kunst wil ik mensen een andere realiteit bieden dan die waarmee ze dagelijks te maken hebben: bestaande zaken krijgen een nieuwe invulling, waarbij herkenbare en volslagen onbekende oplossingen een wisselwerking met elkaar aangaan. Vaak vormt een vraagstuk of een verhaal de aanleiding voor een nieuw ontwerp. Door dit op een conceptuele en intuïtieve manier te benaderen ontstaat iets nieuws dat iedereen kent.”

Ontwerp: Kunst in opdracht 

Voor bedrijven en particulieren ontwerp ik kunstobjecten op aanvraag: Van handzaam klein tot metersgroot. Aan de hand van een thema of wens maak ik een uniek kunstwerk, dat jouw eigen verhaal vertelt en precies past binnen jouw huis of bedrijfsruimte. Ook voor kunst in de openbare ruimte ontwerp ik onderhoudsvriendelijke objecten. Neem contact met me op om de mogelijkheden te bespreken. Wil je gewoon een keer kennis maken? Kom dan eens langs in het atelier van alaMira!

"Als conceptueel kunstenaar, ruimtelijk ontwerper, kunstdocent en coach wil ik
anderen inspireren en uitdagen uit hun comfortzone te stappen."

Advies: Uit je comfortzone

Vanuit mijn expertise als beeldend kunstenaar en drive om mensen met elkaar en de creativiteit in zichzelf te verbinden; organiseer ik diverse kunstprojecten en workshops voor zowel kinderen als volwassenen. In mijn atelier, maar ook als activiteit op scholen, festivals en evenementen. Als conceptueel kunstenaar en ruimtelijk ontwerper wil ik anderen inspireren en uitdagen uit hun comfortzone te stappen.

De omgeving speelt hierbij een grote rol. Door je grenzen op te zoeken – letterlijk in de natuur of door jezelf uit te dagen en vragen te stellen – kan je tot nieuwe inzichten en verdieping komen en ontdekken wat je werkelijk wilt. Vanuit mijn eigen kennis en ervaring help ik je daar graag bij. Ik bied je een fijne plek waar je vrij kunt ontdekken wie je bent, wat je wilt en wat de volgende stap daarin kan zijn.

 

Kunsteducatie: Van prestatie naar plezier

Aan de ene kant moet ik soms lachen om de uitspraken van kinderen, aan de andere kant doet het me beseffen hoe waardevol het is om als kunstenaar in de klas gastlessen te geven.

Zoals die keer dat een kind tijdens een klei-les vroeg waar de vormpjes bleven. Of toen de kleuterjuf gisteren opmerkte dat het echt wennen was voor de kinderen om hun eigen fantasie te gebruiken; omdat ze normaal gesproken ‘kant en klare’ opdrachten krijgen.

Het is altijd zoeken hoe ver ik kan gaan. Aan de ene kant wil ik prikkelen en uitdagen, aan de andere kant wil ik dat de kinderen zich veilig voelen en ontdekken wat ze zef kunnen bedenken en maken. Alleen dat besef al maakt dat ze groeien. Door kinderen de ruimte te geven om te experimenteren en gewoon te proberen, zie ik hun zelfvertrouwen groeien. In mijn lessen wil ik van prestatie naar plezier. Want vanuit plezier ontstaan juist de mooiste creaties.

alaMira - Pygmalion Poort
'Flarden' (2022) is een drijvend kunstwerk gemaakt met 44 leerlingen van verschillende basisscholen uit Almere Poort, waarbij elk kind zijn/haar eigen silhouet heeft gemaakt op een zeil van gerecycled plastic.

Contact

alaMira Kunstprojecten
Contactpersoon:  Mira Ticheler

Telefoon:  +31 (06) 48 17 11 28
Mail: info@alamira.nl

Wanneer is Mira aanwezig in Pygmalion Poort?

Mira is op afspraak beschikbaar voor een artistiek ontwerp, advies en kunsteducatie. Mira werkt vanuit haar atelier in Pygmalion Poort, maar ook op locatie. Van de polder, tot aan de randstad is Mira te boeken voor workshops, coachingssessies of een kunstproject op maat. 

Mira & Almere Poort

Sinds 2011 ben ik verknocht geraakt aan Almere Poort. Als bewoner, moeder én kunstenaar met een atelier op de Pygmalionstraat, heb ik mijn plek in Poort helemaal gevonden. Als cultuurscout van het Cultuurfonds Almere ontdekte ik hoe weinig er in Poort te doen is op het gebied van kunst en cultuur en dat er weinig maak- en presentatieplekken zijn. Daar wilde ik verandering in brengen, door met andere gepassioneerde makers een bijzondere plek met een afwisselend cultuuraanbod te creëren voor de wijk. Deze plek heet Pygmalion Poort ☺. Daarnaast wil ik iedereen die ervoor open staat laten ervaren dat kunst maken voor iedereen zoveel plezier en antwoorden kan opleveren, als je er helemaal voor durft te gaan.

Ervaringen

Hier lees je wat het publiek van Mira’s werk vindt:

Over de interactieve installatie ‘Present’ voor NachtVisie (2021)
“Mijn complimenten voor je ontwerp I AM PRESENT als interventie bij het beeld van Jerome Symons tijdens Nachtvisie. Subtiel, inventief, mooi en effectief!”

Ans van Berkum

Over de maandelijkse coachingssessies bij Mira Ticheler
“Ik wilde tijdens mijn coachingstraject bij Mira werken aan een professionaliseringsslag van mezelf als kunstenaar. Mira heeft me hier zeker bij geholpen, omdat zij mij de juiste vragen kon stellen en altijd zonder oordeel. Door mijn doelen te verhelderen ben ik uiteindelijk na het coachingstraject stappen gaan zetten richting die doelen en heb ik nu een eigen viltatelier waar ik fulltime als kunstenaar werk.”

Mirrin de Greeff

Over ‘In Verbinding’, een kunstwerk in de openbare ruimte voor de wijk Tussen de Vaarten
“Mira Ticheler is een zeer sociaal betrokken kunstenares. Het werk en de materiaalkeuze van Mira is onderscheidend, verrassend, orgineel en toegankelijk. Wij werken altijd fijn samen met alaMira.”

st. Art Culture